loading...
Резервация

За Родопите

Планината Родопи е най-обширната и живописна българска планина, част от най-старата суша на Балканския полуостров, описана в древногръцките митове и легенди като родното място на Орфей. Чернатица е един от най – красивите дялове на Западни Родопи. Първенец на Чернатица е връх Голям Персенк (2091м.), който е със 100 метра по - нисък от най - високият връх в Родопите - Перелик (2191м.).
Село Орехово е образувано преди 300 години от жители на малки махали край един орех. Нарекли го Рахово. През 1967 година селото е преименувано в Орехово. Разположено е в горната част на котловината Долен Рупчос, в подножието на връх Персенк. През селото минава река Орешица, а в близост е древния Римски път, строен през І век пр. н. е. В региона са открити няколко тракийски светилища, датирани от преди 7000 години.
Гостите на Къща „Телесфор“ могат да съчетаят своята почивка с неповторими преживявания, посещавайки разположените в близост културни и природни забележителности, сред които: вторият по височина водопад в България Скакалото, Человешката пещера, Чудните мостове, местността Кабата, връх Цирикова църква, местността Костен камък, върховете Малък и Голям Персенк, Нареченски бани, ски курортите Пампорово и Чепеларе, Бачковски манастир; разходка по определен маршрут с моторни шейни.